Składniki:
- 1 masło lub 1 margaryna kasia
- Dwa żółtka
- Pół szklanki cukru pudru
- Jeden cukier waniliowy
- Dwie łyżki kwaśnej śmietany 18%
- Płaska łyżeczka do pieczenia
- Szczypta soli
Zaczynamy:
Margarynę tniemy w małe kostki i zasypujemy mąką. Następnie łączymy oba składniki w misce. Dodajemy 2 żółtka, śmietanę, proszek do pieczenia, cukier, szczyptę soli i łączymy szybko składniki w jednolitą masę. Można dodać trochę aromatu śmietankowego. Gotowe ciasto wkładamy na pół godziny do zamrażarki. Potem możemy zająć się już wałkowaniem i wycinaniem ciasteczek.
Ciasteczka pieczemy w rozgrzanym piekarniku z termoobiegiem w temperaturze 175 C przez 10-15 minut. Ciasteczka są gotowe.
Gotowe ciasteczka można polać ulubioną polewą i posypać słodką posypką.
Życzę Wam smacznego!
Wyglądają przepysznie! Dziękujemy za przepis
OdpowiedzUsuńMniam mniam
OdpowiedzUsuń