piątek, 23 października 2020

Kruche ciasteczka

 Składniki:

- 1 masło lub 1 margaryna kasia

- Dwa żółtka

- Pół szklanki cukru pudru

- Jeden cukier waniliowy  

- Dwie łyżki kwaśnej śmietany 18%

- Płaska łyżeczka do pieczenia

- Szczypta soli

Zaczynamy:

Margarynę tniemy w małe kostki i zasypujemy mąką. Następnie łączymy oba składniki w misce. Dodajemy 2 żółtka, śmietanę, proszek do pieczenia, cukier, szczyptę soli i łączymy szybko składniki w jednolitą masę. Można dodać trochę aromatu śmietankowego. Gotowe ciasto wkładamy na pół godziny do zamrażarki. Potem możemy zająć się już wałkowaniem i wycinaniem ciasteczek. 

 



Ciasteczka pieczemy w rozgrzanym piekarniku z termoobiegiem w temperaturze 175 C przez 10-15 minut. Ciasteczka są gotowe.


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Gotowe ciasteczka można polać ulubioną polewą i posypać słodką posypką. 

Życzę Wam smacznego!



 

2 komentarze: